Fraråder bading i Kolbotnvannet

Nye prøver viser høye nivåer av cyanobakterier og algegift i Kolbotnvannet. Derfor bør verken to- eller firbeinte bade der.

Kolbotnvannet er ikke tilrettelagt som offentlig badeplass på grunn av at vannet inneholder cyanobakterier, som ofte produserer en gift som er forbundet med en viss helserisiko. På grunn av cyanobakteriene vil vi ikke anbefale noen å bade i Kolbotnvannet. Hunder bør heller ikke få svømme der.

– Når man bader får man ofte uforvarende vann inn i øyne, munn, nese eller snute, og på denne måten kan giften komme inn i kroppen. Algegiften som nå er påvist kan i slike tilfeller gi skader på særlig leveren. Dette kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig sykdom, sier kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Over internasjonal faregrense

I sommersesongen tar kommunen vannprøver av overflatevannet i Kolbotnvannet hver 14. dag for å måle innhold av cyanobakterier og giften de ofte produserer, som heter microcystin.

Kommunen tok en prøve av overflatevannet ved broen til Storøya 18. mai. Det var relativt mye av giften microcystin i prøven: 16,0 µg/l. Dette ligger over den internasjonale faregrensen for badevann, som er 10 µg/l. Grensen for drikkevann er 1 µg/l.

Sist endret: 28.05.2021