Nå er det klart for Follo Pride

Nordre Follo er årets Pride-kommune i Follo. Lørdag 29. mai starter en uke med spennende program med blant annet digital Drag-fortellerstund for barn, romantisk kanotur for to og ordførerdebatt om forholdene for LHBT+.

Hvert år velges det ut en ny Pride-kommune i Folloregionen. Nordre Follo kommune overtok stafettpinnen fra Nesodden i 2019 og skulle arrangert Follo Pride i 2020. Fjorårets feiring ble avlyst på grunn av koronasituasjonen, men i år får vi heldigvis lov til å feire, innenfor gjeldende smitteverntiltak.

Det er lagt opp til et variert program. Få med dere digital Drag-fortellerstund for barn og finn skeiv litteratur på bibliotekene. BUA låner ut kanoer og arrangerer romantisk kanotur for to på Kolbotnvannet.

Mandag heiser ordfører Hanne Opdan Pride-flagget utenfor Nordre Follo rådhus i Ski og Kolben kulturhus henger opp Pride-banner.

Tirsdag blir det ordførerdebatt om forholdene for LHBT+ i Follo-kommunene. Her velger vi også hvilken kommune som blir arrangør for Follo Pride i 2022.

Vi oppfordrer alle til å dele bilder #minskeivefamilie i sosiale medier.

Program:

Lørdag 29. mai

Kl. 10.00: Utstillingsåpning i bibliotekene på Kolbotn og Ski med fokus på skeiv litteratur og skeive filmer.
Etablering av skeiv hylle i ungdomsavdelingen i bibliotekene.
Anbefaling av Skeive bøker og magasiner digitalt på bookbites og bibliofil.
Anbefaling av skeive filmer på filmbib.no ved Lena Sunnby, kinosjef i Kolben kino

Kl. 12.00: Digital Drag-fortellerstund for barn
Vi får besøk av en vaskeekte dronning! Drag queen Nabi Yeon Geisha forteller historien «Stjerneild», som handler om gutten Tio som leker at han er en Juvelridder, men blir ertet for å like noe som andre synes er jentete. Fortellingen passer for barn fra 5 år.

Strømmes på Nordre Follos youtube-kanal. Mer informasjon her.

Mandag 31.mai

Kl. 8.00: Ordfører Hanne Opdan heiser Pride-flagget utenfor rådhuset i Ski.
Pride-banner henges opp på utsiden av Kolben kulturhus på Kolbotn.

Tirsdag 1. juni

Kl. 19.00: Ordførerdebatt med ordførere fra Follo-kommunene med temaet «Hvordan arbeider Follo-kommunene med LHTB+?»

Nordre Follo kommune deltar gjennom Follorådet i et prosjekt for å mobilisere til økt innsats og dialog med sine lesbiske, homofile, bifile og andre innbyggere som bryter med normer for kjønn- og seksualitet (LHBT+). Dette skjer etter en økende erkjennelse av at kommunen må utvikle nye metoder og tjenester for å gi likeverdige tilbud og tjenester til sine innbyggere.

Studien «Skeiv på Bygda» fra 2015 har gitt oss innsikt i levekårene for LHBT+ i Norge. Den forteller om alvorlige utfordringer, som høyere selvmordsrate, dårligere helse, mer trakassering og stadig usynliggjøring for denne gruppen. Prosjektets mål er å bedre levekårene og dialogen med LHBT-innbyggere gjennom kunnskapsbaserte politiske og administrative beslutninger om fornying av offentlige tjenester.

Vi arrangerer ordførerdebatt i Rådhusteateret for å undersøke hvordan de ulike Follo-kommunene jobber med LHTB+ i sin kommune. Og så velger vi neste kommune ut i Follo Pride, som blir ansvarlig for arrangementet i 2022.

Arrangementet filmes og streames fra Rådhusteateret.

Innleder: Jon Martin Larsen, doktorgradstipendiat ved Høyskolen Kristiania, forteller om prosjektet LHBT i Follo kommunene.
Ordstyrer: Nils-Erik Flatø, leder i FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo og Viken, komiker og utdannet jurist

Ordførere i Nordre Follo skal diskutere rundt spørsmålene:

Er det noen tiltak dere allerede har gjort?
Er det tiltak som kan gjøres til neste pride?
Hvor bør man legge listen for inkludering av LHBT+ i Follo?
Er det særlige utfordringer for LHBT+ i din kommune som du ser nå?
Hva bør være målet for de neste fem-ti årene?

Torsdag 3. juni

Skeive filmer i Kolben

Tove
Helsinki, 1945. Krigen er over og kunstneren Tove Jansson er fylt med en følelse av frihet både i kunsten og i det sosiale livet. Moderne kunst, ville fester og et åpent forhold til både den gifte politikeren Atos Wirtanen og teatersjef Vivica Bandler. Inspirert av sitt eget liv og forhold skaper hun den fortryllede verdenen til Mummitrollet.
Vises torsdag 3. juni kl. 20.00 og lørdag 5. juni kl. 18.00
Billetter kan kjøpes over nett på kolben.no, etter gjeldende restriksjoner om tillatt antall i salen.

Lørdag 5. juni

Kanotur for to på Kolbotnvannet

Kl. 12.00-15.00: BUA låner ut kano for to for en tur på Kolbotnvannet (for par/kohort)
Kl. 12.00-15.00: BUA låner ut tandemsykkel for to (for par/kohort)
Sted: Kolbotn torg
Man må registrere seg for kanotur/tandem hos BUA - enten inne på biblioteket i Kolben eller ute ved brygga.

Skeiv fortellerstund for barn/unge med Nora Dåsnes

Kl. 12.00 på biblioteket på Kolben kulturhus

Tuva går i sjuende klasse og skriver dagbok. Men ingenting er som før. Venninnene Linnea og Bao krangler, for Linnea har blitt sammen med Martin og har ikke tid til Tuva og Bao lenger. Hvilken side skal Tuva være på? Og så dukker Mariam opp. Er hun Tuvas type? Og kan man være forelsket i en jente og samtidig like Marcus og Martinus? Nora Dåsnes vant Kulturdepartementets pris for beste tegneserie for «Ti kniver i hjertet». Passer for barn fra 9 år.

Hele uken

Vi oppfordrer alle skeive til å dele bilder med #minskeivefamilie og #nordrefollokommune på Instagram.

Sist endret: 07.06.2021