Slik kan du feire 17. mai i år

I vår kommune er det regjeringens anbefalinger om maks fem gjester i eget hjem, inne eller ute, som gjelder.

17. mai kan du markere ganske likt som i fjor, men i år er det i tillegg dessverre forbudt med arrangement.

I Nordre Follo er vi på tiltaksnivå 5 B. Her er anbefalingen maks fem gjester i eget hjem. Det er med andre ord ikke forbudt å ha flere enn fem gjester, men det er regjeringens anbefaling, og også kommuneoverlegens klare råd. Det er anbefalt å fortrinnsvis møtes utendørs.

- Det er dessverre ikke tiden for frislipp. Vi har en usikker smittetrend og vi ser at det er i hjemmene og mellom mennesker som er sosiale sammen, at smitten hovedsakelig skjer, sier Kerstin Anine Johnsen Myhrvold. (På bildet står hun sammen med assisterende kommuneoverlege Monica Viksaas Biermann t.v.)

Vaksinerte telles ikke med

Personer som er vaksinert med en dose for minst tre uker siden, eller er fullvaksinert med to doser, telles ikke med i de fem gjestene, men er definert som “beskyttet”. Det samme gjelder personer som har hatt korona i løpet av de siste 6 månedene.

Husk å holde deg hjemme hvis du er syk, test deg ved symptomer, vask hender og hold en meter avstand til andre utenom husstanden. Barn under 12 år testes nå skånsomt kun med en vattpinne i nesen.

Ikke lov med tog eller andre arrangement

På grunn av smittesituasjonen er det dessverre forbudt med arrangement både ute og inne i Nordre Follo kommune nå med noen få unntak. Det betyr at det ikke er lov å arrangere 17. Mai-tog eller å planlegge å møtes en stor gjeng med mennesker som skal grille eller gjøre noe sammen på offentlig sted.

I fjor var det lov med arrangement inntil 200 personer, men i år er dessverre ingen arrangement tillatt.

Samme kohort?

Vi får mange spørsmål om man kan beregne flere antall gjester når det gjelder barn som er i samme kohort i barnehage eller på skole. Svaret på det er nei. Årsaken er at selv om barna er i samme kohort og omgås daglig, øker smitterisikoen når man er hjemme hos hverandre og omgås søsken og foreldre.

Hurtigtest til russen

Alle russ kan få hurtigtest på teststasjonene i Nordre Follo.

Bestill time som normalt og gi beskjed når du kommer om at du er avgangselev i år og at du skal ha hurtigtest.

Du får da svar i løpet av en time på helsenorge.no.

Tilbudet gjelder til og med 2. juli.

Ønsker alle en god 17. mai

Vi ønsker alle våre innbyggere en fin 17. mai, til tross for strenge smitteverntiltak,- og håper du får en god nasjonaldag.

Du kan følge den lokale TV- sendingen for 17. mai blant annet på vår nettside og Facebookside.

Klokken 12.00 kan alle som har lyst være med å synge nasjonalsangen i felleskap.

Her kan du lese årets 17. mai-program: Program 17. mai 2021

Sist endret: 14.05.2021