Endrer krav til karantene og smittesporing

Regjeringen har besluttet å innføre nedjustert TISK i kommunene fra 27. september. Det innebærer at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing.

Husk at råd og regler om smittevern endres ofte. Se alltid oppdatert informasjon om gjeldende regler her: Råd og regler i Nordre Follo

TISK står for testing, isolasjon, smittesporing og karantene og har vært et sentralt tiltak for å beholde kontrollen på pandemien.

Regjeringen holdt i dag pressekonferanse der de informerte om smittesituasjonen i Norge, endringer i testing og karantene og forberedelser til å gå over til «en normal hverdag med økt beredskap».

– Stadig flere er fullvaksinert og smitten ser ut til å flate ut. Det vil likevel være behov for noe testing, isolering, smittesporing og karantene en stund til. Vi innfører derfor nedjustert TISK i kommunene fra 27. september, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Nedjustert TISK innebærer økt bruk av selvtester, at færre må gå i karantene og at kommunene i mindre grad skal drive med smittesporing, de skal nå drive målrettet smittesporing til kun de mest smitteutsatte.

Les mer på regjeringens nettside

Alle må følge med og ta ansvar 

Konstituert kommuneoverlege Monica Biermann sier Nordre Follo kommune er godt forberedt på det regjeringen i dag meldte.

- Befolkningen må nå i større grad følge med på egne symptomer og teste seg selv. Alle må ha lav terskel for å holde seg hjemme ved nyoppståtte symptomer. Og vi bør ha lav terskel for å teste oss. Hvis man får en positiv test er det viktig at man vet hva man skal gjøre. Du må isolere deg, varsle dine nærmeste, varsle smittesporingsteamet og bestille pcr-test på testasjonen til kommunen.

Biermann mener endringene er tilpasset situasjonen vi nå er i.

- Vi ser at veldig få blir alvorlig syke, selv om smittetallene er høye. Det skyldes i hovedsak at mange er vaksinert, vi har veldig høy vaksinasjonsgrad i Nordre Follo, hele 92 prosent av de over 18 år har fått 1 dose og 85 prosent har fått to doser. Det er en god del høyere enn gjennomsnittet i Norge. Vi oppfordrer de som ennå ikke har tatt vaksine, til å ringe vaksinekontoret på 94012310 da vi har god kapasitet.

Kommer tilbake til dato for neste fase

Regjeringen kom i dag også med flere detaljer om hva "En normal hverdag med økt beredskap" innebærer. Når det etter hvert blir aktuelt å gå videre til "En normal hverdag med økt beredskap" vil befolkningen i svært liten grad påvirkes av pandemien i hverdagen. Regjeringen vil komme tilbake til når vi kan gå videre til "En normal hverdag med økt beredskap".

Les mer om dette på regjeringens nettside.

 

 

Sist endret: 17.12.2021