Ny fase i pandemien

Ordfører Hanne Opdan og kommuneoverlege Kerstin Johnsen Myhrvold holdt tirsdag formiddag pressekonferanse om smittesituasjonen, testing, smittesporing og vaksinering av barn og unge.

Ordfører Hanne Opdan startet pressekonferansen med å si at hun har stor forståelse for at det er mange spørsmål nå som det er mye nytt å forholde seg til i pandemien.

- Det derfor viktig for oss å gi god informasjon i våre kanaler, sa Opdan. Hun er glad for at vi igjen kan åpne samfunnet, men at pandemien likevel ikke er over. Blant annet har vi utbrudd ved alle våre videregående skoler.

Husk smittevernreglene selv om samfunnet nå gjenåpner, sa Opdan.

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold fortalte at vi ser økende smitte i Nordre Follo, på samme måte som andre kommuner i hele landet.

- Dette er forventet. Spesielt blant unge, som har mange sosiale arenaer. Vi har smitte ved flere skoler og utbrudd ved de tre videregående skolene i kommunen.

Myhrvold understreket at vi er inne i en ny fase av pandemien nå fordi så mange voksne og sårbare er vaksinert. Det betyr at de gruppene som har risiko for sykdom og død, nå er beskyttet om de er vaksinert.

Viruset blir ikke utryddet

- Pandemien er nå i en ny fase og vi må endre vårt syn på Covid-19. Vi må i større grad akseptere og leve med smitte i samfunnet. Vi klarer ikke å utrydde viruset, det vil være i samfunnet i lang tid. De som ikke er vaksinert må regne med å bli smittet på et eller annet tidspunkt, sier Myhrvold.

- Når de risikoutsatte gruppene er vaksinert, er ikke smittetallet lenger styrende. Det avgjørende er hvor mange som blir alvorlig syke og lagt inn på sykehus, legger Myhrvold til.

Ikke farlig for barn og unge

Barn og unge blir svært sjelden alvorlig syke av Covid -19. Derfor er det ikke forholdsmessig å ha strenge tiltak i samfunnet. Bakgrunnen for at barn og unge opplevde så mye tiltak ved skolene og karantene tidligere i pandemien, var for å beskytte voksne og sårbare.

Det er tydelig i smittevernloven at alle tiltak skal være forholdsmessige og det anses ikke som forholdsmessig å begrense barn og unges skolehverdag når risikoen for sykdom er så lav. Dette er førende for de nasjonale tiltakene og årsaken til at man har lettet opp tiltak, spesielt for barn og unge.

Stort press på smittesporing

Økte smittetall skaper et veldig stort press på kommunens smittesporingsteam. Vi ber om at du bare ringer smittesporingstelefonen hvis du har fått en positiv test. Kommer du ikke gjennom på telefon, prøv igjen om en stund. Det er stort press der nå.

For andre spørsmål må vi henvise til den nasjonale informasjonstelefonen om korona – 815 55 015.

Rutinene for testing og smittesporing har endret seg. Vi har gått fra strenge krav om karantene for store grupper rundt en smittet person, til tillitsbasert oppfølging med selvtester og smittesporing hos aller nærmeste nærkontakter.

De som er fullvaksinert eller som har hatt Covid siste seks måneder trenger ikke å være i karantene selv om en i husstanden har fått påvist Covid-19. Men hvis du har fått en positiv test, skal du være i karantene, selv om du er vaksinert.

Vaksinering av barn 12- 15 år

Det er også kommet et tilbud om vaksine til barn og unge i aldersgruppen 12- 15 år. Denne vaksineringen skal foregå på vaksinestasjonen og ikke gjennom skolehelsetjenesten som først annonsert.

Kommuneoverlegen ber foresatte sette seg godt inn i informasjonen før man tar et valg på vegne av sitt barn. Barnet skal også høres. Ønsker du å vaksinere barnet, må det registreres i helseboka som andre. Vi anbefaler også at gravide vaksiner seg.

Viktig å følge smittevernreglene

• Hold deg hjemme hvis du er syk (aller viktigst)
  • Ha god håndhygiene
  • Hold avstand
  • Test deg hvis du har symptomer eller mistanke om at du kan være smittet

Hvis du får en positiv test, isoler deg og kontakt smittesporingsteamet på telefon 66 10 14 07. Si fra til dine nærmeste og be dem være oppmerksomme på symptomer og teste seg. Er dine nærkontakter ikke vaksinert, bør de gå i karantene.

Fikk du ikke med deg pressekonferansen?

Opptaket av pressekonferansen med ordfører og kommuneoverlege kan du se på Kommune-TV

Sist endret: 07.09.2021