Riktig fyring gir mindre utslipp og svevestøv
Forbrenning av ved gir utslipp av svevestøv og påvirker luftkvaliteten. Luftforurensning er spesielt et problem for personer med hjerte- og karsykdommer, diabetes, astma og andre luftveissykdommer, eldre, barn og gravide.
Nå som strømprisene er uvanlig høye, fyrer vi mer enn normalt. Det kan gi større utfordringer med luftkvaliteten, og den vil være særlig dårlig i kaldt og tørt vær med lite vind.
Følg med på luftkvaliteten
Vi anbefaler særlig innbyggere som er følsomme for dårlig luftkvalitet å følge med på luftkvaliteten på nettsiden Luftkvalitet i Norge eller på mobilappen Yr.
Her er det prognoser for luftkvaliteten i ulike områder de nærmeste dagene og råd om hvordan man skal håndtere ulike nivåer av luftforurensning.
Fordi vedfyring er den største kilden til utslipp av svevestøv er luftkvaliteten ofte dårligere i tettbebyggelse der man fyrer mye. Luftkvaliteten endrer seg gjennom døgnet og ofte ser vi høyere nivåer av luftforurensning på kvelden.
En annen kilde til luftforurensning i vår kommune er piggdekk som sliter opp partikler fra veibanen. Derfor kan luftkvaliteten også være dårlig ved større veier.
Ved å fyre riktig kan du kutte utslipp
På nettsiden til Follo brannvesen kan du lese mer om hvordan man fyrer riktig.
Brannforebygger Fredrik Eikrem Kristensen i Follo brannvesen anbefaler følgende ved fyring i ovn:
- bruk tørr ved
- ha riktig trekk
- fyr fra toppen
- bruk små vedkubber til opptenning
- ikke legg inn for mye ved av gangen
- bruk tennbriketter til opptenning istedenfor papir eller aviser
- aldri bruk brennbare væsker
- fyll aldri peisen for full
- ikke bruk peisen som forbrenningsovn ved å brenne papir, papp og lignende
Lite trekk og fuktig ved kan bidra til at det danner seg et lag med beksot på innsiden av pipen, som kan føre til pipebrann. Faren for pipebrann er en av grunnene til at du heller ikke bør hive grener og stamme fra juletreet i peisen.
På tide å bytte ut ovnen?
Å skifte ovnen til ny rentbrennende ovn er et også et tiltak som reduserer utslipp av svevestøv betydelig. En rentbrennende ovn varmer også betraktelig mer for mindre ved, og kan spare deg penger på kort og lang sikt.
De beste nye rentbrennende ovnene har en virkningsgrad på rundt 80 prosent, mens gamle ovner kan ha en virkningsgrad ned mot 40 prosent.
Kommunen har ikke støtteordning for å skifte til rentbrennende ovn.
Sist endret: 29.11.2022