Festival 13. og 14. september: gjenbruk, delingsløsninger og sosial bærekraft
Foto: Joachim Næss
13. og 14. september inviterer Nordre Follo bibliotek, BUA, Framtiden i våre hender, forskningsprosjektet Upscale og CICERO til Dele-festivalen 2024 på Kolben i Kolbotn sentrum.
Hvordan utvikler vi delingsløsninger?
Vi inviterer til små og store fagdiskusjoner, reparasjons-, ombruk og delingsløsninger! Nordre Follo bibliotek, BUA, Framtiden i våre hender, forskningsprosjektet Upscale og CICERO inviterer til DELEfestivalen 2024 i og utenfor Kolben kulturhus, Kolbotn.
Dette er avslutningen av forskningsprosjektet UPSCALE som har sett på hvordan vi kan utvikle og oppskalere delingsløsninger.
Målet med festivalen er å kombinere våre funn og resultater med samfunnsaktører og deres arbeid framover på ulike delingsløsninger.
Her er programmet
Gjennom fredagen og lørdagen kan du få med deg spennende diskusjoner, mer kunnskap om delingsinitiativ og muligheten til å se og oppleve ulike lokale delingsinitiativ.
Fredag 13. september
Kl. 12.00–13.45
Bibliotekets rolle i omstillingsarbeidet
Henrik Jochumsen fra København Universitet innleder om funnene i Upscale, og hvilke strategier og aktiviteter bibliotekene kan gjennomføre for å bidra til en bærekraftig omstilling.
Vi har invitert danske og norske bibliotekinteresserte og -ansatte til å reflektere over handlingsrommet bibliotekene har. Dette er en rundebordsdiskusjon rettet mot biblioteker. Meld deg gjerne på fagprogrammet – alle andre aktiviteter er det bare å møte opp til.
Kl. 14.00
Åpning av Dele-festivalen
Kl. 14.15–15.30
Hvordan skal man tjene penger på deling i framtiden?
Å låne ut, dele og leie i stedet for alltid å kjøpe nytt, er smart både økonomisk og for miljøet. For å få dette til å bli gode tjenester som mange vil bruke, og som det også kan tjenes penger på, må næringslivet og store aktører være med på å utvikle dem.
Hvordan kan de store aktørene bidra? Hva skal til for at deling, reparasjon, utlån og utleie skal bli lønnsomt? Hvilke områder av næringslivet ser det største potensialet innen delesamfunnet? Og hva med forbrukerne? Er det et rettferdighetsperspektiv som oppfylles når man kan leie istedenfor å eie? Og vil vi egentlig det?
Vi inviterer med oss Elkjøp, Bergans og BUA til en samtale om dette.
I tillegg møter du forsker Monica Guillen – Royo ved CICERO, forsker Anniken Førde ved UiT og direktør ved CICERO Kristin Halvorsen.
Kl. 16.00–16.45
Kan vi dele oss til bedre liv og bedre mobilitet i lokalsamfunnene?
Det kan virke lett å dele en drill med naboen eller en gressklipper, men hva med deling av arealer, fellesfunksjoner i bolig og mobilitet? Hvordan kan vi oppskalere delingen i lokalsamfunnene våre av grunnleggende behov i hverdagen? Er dette kanskje en del av det gode livet framover?
Spørsmålene er mange, og vi har invitert en rekke spennende aktører for å gi oss inspirasjon og kanskje også advare mot noen hindre på veien.
Her møter du USBL, VY (TBC), forsker Tom Julsrud fra CICERO og Kristina Roset, UiT. Det hele er krydret med noen eksempler fra hverdagen og beskrivelser av hvordan framtiden kan se ut.
Kl. 17.00–17.20
Sofasamtale i foajeen
Bibliotekene i Nordre Follo, Lillestrøm og Drammen om hvordan man kan bruke bibliotekene som delingshub i lokalsamfunnet
Kl. 17.30–18.15
Vi deler oss sosiale!
Hvilken rolle vil delingsinitiativer spille for innsatsen med å kutte klimagassutslipp? Eller hva med sosial bærekraft, hvordan påvirkes den av ulike delingsordninger?
Vi må ha flere tanker i hodet på én gang for å nå de overordnede målene vi som samfunn har satt oss.
Vi har invitert med oss leder BUA Jon Harald Bondevik, Marte Rostvåg Ulltveit-Moe som jobber for at Norge skal bli et reparatørsamfunn, forsker Henrik Jochumsen fra Universitetet i København og klimaforsker Borgar Aamaas fra CICERO til å presentere noen dilemmaer og dele refleksjoner rundt dette.
Kl. 18.15–18.35
Sofasamtale i foajeen Vi avslutter fredagen med en spennende samtale med Marte Rostvåg Ulltveit-Moe som har skrevet boka: «Kan det fikses? Hvordan Norge kan bli et reparatørsamfunn». Vi dypdykker i om det faktisk er mulig å fikse dette og hva som skal til.
Lørdag 14. september
Denne dagen inviterer vi til en liten rekke sofasamtaler i foajeen på Kolben rundt aktuelle problemstillinger.
Kl. 11.00
Bidrar brukthandel til økt bærekraft?
Representanter fra OMA og Rufus i samtale
Kl. 11.30
BUA og BUA-nettverket
Kl. 12.10
Drammensbibliotekene og Lillestrømbiblioteket
Kl. 12.50
Bærekraftarbeidet hos danske bibliotek ved Thomas Rasmussen fra Ballerup bibliotek
Kl. 13.20
Veikart til Bærekraft
Berit Skillingsaas Nygård fra Norsk Biblioteksforening
Fremtidsverksted kl. 10.00–12.00
Hva kan vi få til i et lokalsamfunn?
SAL2 på Kolben
Her trenger du ikke å melde deg på, det er bare å møte opp. Forskerne i UPSCALE vil også dele små innblikk i funnene de har gjort gjennom prosjektet ute på torget.
Har du noe du vil vise frem på festivalen?
Vi oppfordrer alle gode krefter på deling, reparasjon og gjenbruk i Nordre Follo og resten av Oslo-området til å vise seg fram og promotere sine aktiviteter/produkter gjennom disse to dagene.
Ta kontakt med astrid.arnslett@cicero.oslo.no hvis du ikke allerede er påmeldt og ønsker å vise fram det du holder på med.
Vi setter av plasser til dere i foajeen inne i Kolben, og på torget på utsiden.
Det er gratis å delta
Alt dere må ta med er bord og annet dere trenger for å få vist dere fram. Pynt opp og lag din «stand» til en opplevelse for dem som kommer dit.
Gjenbruksmarked på Kolbotn Torg
Den samme helgen arrangerer Kolbotn Torg gjenbruksmarked, så vi håper at dette kan bli en helg hvor vi fyller HELE Kolbotn med et yrende folkeliv.
Håper vi sees – velkommen!
Sist endret: 09.09.2024