Ikke besøk sykehjem hvis du har vært i utlandet

Onsdag 12. august innførte regjeringen nye smittevernrestriksjoner for landet. Det fører til endringer for besøkende til institusjoner i kommunen.

- Ikke besøk sykehjem og omsorgsboliger før etter 10 dager om du har vært i utlandet, og om du ikke er helt frisk! Det er den klare meldingen fra kommuneoverlegen Kerstin Anine Johnsen Myhrvold.

Onsdag endret regjeringen smittevernrådene sine, og flere land som har vært grønne og gule, blir røde fra og med natt til 15. august. Dette gjelder blant annet store deler av Danmark og Sverige.
Det brukes ikke lenger betegnelsen grønne land. Alle land er gule eller røde.

Vær ekstra påpasselig nå

- Det er nå ekstra viktig at alle som har vært i utlandet uavhengig av landet farge, ikke besøker sykehjem og omsorgsboliger før etter 10 døgn. Det gjelder enten du har vært en svipptur i Sverige eller på lengre reiser, sier Myhrvold. - Så må du være helt frisk når du kommer, legger hun til.

Alle besøk må loggføres

– Det er også spesielt viktig å loggføre alle besøkende så smittevernteamet får en pålitelig og rask oversikt over alle som potensielt kan bli nærkontakter hvis det skulle komme til en smittesituasjon. Om noen besøkende kommer senere enn andre, er det viktig at også de blir lagt til i loggen.

Følg retningslinjene der du besøker

Det er også viktig å være påpasselig med å følge institusjonens retningslinjer, for eksempel at gjester benytter seg av toalettene på rommet til beboeren, og ikke bruker fasiliteter i fellesområdene, sier  Johnsen Myhrvold.

De fleste tar hensyn

Hun mener de aller fleste besøkende er veldig flinke til å følge retningslinjer og smittevernråd.
- Det gjelder dessverre ikke alle. Derfor vil jeg være veldig tydelig på at dette er utrolig viktig. Både for å sikre at de som jobber der ikke blir syke og at normal drift kan opprettholdes, og for å beskytte beboere og pasienter som er sårbare for korona-virus, sier Myhrvold.

Videosamtale en mulighet

Audun Wigdel er virksomhetsleder for nye Kolbotn omsorgsboliger. Han opplever at de aller fleste besøkende er veldig flinke til å følge regler og retningslinjer.
- Men det er viktig at alle følger dem. Alle sykehjemmene våre skal ha muligheter for digitale videosamtaler, så bruk dette i perioden du eventuelt ikke kan møte de du skal besøke fysisk, oppfordrer han.

- Lurer du på noe, ikke nøl med å ta kontakt med avdelingsleder, avslutter Wigdel.

Vil du vite mer?

Du finner mer informasjon om retningslinjer på våre nettsider:

Retningslinjer for besøk ved sykehjem og omsorgsboliger.

Sist endret: 13.08.2020