Viktig å vite om koronavirus

Flere personer i Norge har fått påvist koronavirus-smitte. Hvis du mistenker smitte, skal du ikke møte opp hos legen eller på legevakten. Ring først!

Har du spørsmål om koronaviruset?

Du finner råd og informasjon på nettsidene til Folkehelseinstituttet.

Du kan også ringe Helsedirektoratets publikumstelefon: 815 55 015

Telefonen er åpen på hverdager mellom kl. 08.00 og 15.30.

Hvis du tror du er smittet, ring 116 117.

Utbruddet er hovedsakelig i Kina og med spredning til Italia og andre europeiske land. 26. februar 2020 ble det første tiltfellet påvist i Norge.

Kommunen er godt forberedt

Vi følger med på situasjonen og følger rådene fra nasjonale myndigheter. Smittevernlegen i Nordre Follo samarbeider tett med kommuneoverlegen, fastlegene og legevakten og vurderer nødvendige tiltak fortløpende etter hvordan utbruddet utvikler seg.

Kontaktinformasjon for pressen

Kerstin Myhrvold (avdelingsleder for legetjenester) er konstituert som kommuneoverlege.

Telefonnummer: 98 63 09 17

Kommuneoverlege

Mistenker du smitte – ring først!

Personer som mistenker at de er smittet av koronavirus, skal ringe fastlege eller legevakt før de eventuelt blir innkalt til undersøkelse.

Dette gjelder for personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter at de har kommet hjem fra områder med pågående spredning. Det gjelder også for personer som har hatt nærkontakt med en person som har fått påvist viruset.

Hele fastlands-Kina er nå regnet som område med vedvarende spredning. Hong Kong, Macau og Taiwan er ikke regnet som en del av fastlands-Kina.

I løpet av de siste dagene har koronaviruset (covid-19) hatt en spredning til Italia og andre europeiske land, og de første tilfellene er påvist i Norge.

Tegn på luftveisinfeksjon kan være hoste, feber, sår hals, brystsmerter og pustevansker.

Legevakten har telefonnummer 116 117.

Slik forebygger du smitte

For å hindre smitte bør personer som er syke, unngå å hoste eller nyse direkte på andre. Du bør, når det er mulig, holde 1 meters avstand til personer med luftveissymptomer. Host eller nys i et papirtørkle (som du kaster etterpå) eller i armkroken.

God håndhygiene, både hos syke og friske, er viktig for å hindre smitteoverføring. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ hvis håndvask ikke er mulig.

Det er ikke anbefalt å teste friske personer uten symptomer eller omfattende smitteverntiltak som for eksempel bruk av munnbind i skoler, barnehager eller i offentlige rom.

Søk god og riktig informasjon

Det finnes mange ulike informasjonskilder til dette nå. Vi anbefaler at du søker pålitelig informasjon.

Du finner mer informasjon og råd om koronaviruset på Folkehelseinstituttets nettsider:

Folkehelseinstuttet – koronavirus

Du kan også lese mer om koronaviruset på nettsidene til helsenorge.no:

Helsenorge – koronavirus

Vaner som forebygger smitte