Bli kjent i Nordre Follo

Kort fortalt

  • For at du skal bli bedre kjent med din nye kommune, har vi laget film, magasin og et kart.
  • Her kan du bli kjent med noen av våre innbyggere, ansatte og steder i kommunen. 
  • Du kan lese magasin, intervjuer og se film om Nordre Follo kommune.
  • Du kan også lese om nytt fra Nordre Follo i vår kommuneavis som kommer i posten. 

Se filmen "Sammen skaper vi Nordre Follo kommune"

I filmen "Velkommen til Nordre Follo kommune" møter du flere innbyggere og ansatte i kommunen. Filmen er krydret med fakta om den nye kommunen. Visste du for eksempel at vi har rundt 58 300 innbyggere, 4 700 ansatte, 125 kvadratkilometer turstier, 164 003 utlånte bøker årlig, 9 600 meter kystlinje, 77 000 årlige besøk ved fritidsklubbene, to kulturhus og ett skianlegg?


Vi har også laget en kortversjon av filmen (30 sekunder). Denne er også tekstet.

Se filmen Vi er Nordre Follo kommune 

Har du tenkt over hvem kommunen egentlig er? 

Se filmen Vi er Nordre Follo kommune.  

 

Les magasinet Nordre Follo fra A til Å

I august 2019 fikk alle husstander i Ski og Oppegård magasinet "Nordre Follo fra A til Å" i postkassa.  
Les magasinet: Nordre Follo fra A til Å

Lemon/Nordre Follo kommune

Møt hjelpepleier i Nordre Follo kommune

Alvor og ablegøyer 

Møt hjelpepleieren Ellen Cathrine Grinde. Hun er en av 4 700 ansatte som jobber i Nordre Follo kommune.

Lemon/Nordre Follo kommune

H-en står for «hjelpepleier», men Ellen Cathrine Grinde kan like gjerne titulere seg som «humørspreder». – Jeg kan lytte, motivere og lage mat, men også tulle, tøyse og være entertainer. I dette yrket får jeg brukt alt jeg har lært i hele mitt liv.

Se filmen: Hjelpepleier Nordre Follo kommune

Navn: Ellen Cathrine Grinde
Stilling: Hjelpepleier, Greverud sykehjem og omsorgsboliger
Tid i jobben: 15 år
Alder: 54
Bosted: Kolbotn
Sivil status/familie: Har kjæreste

Fortell kort om hvorfor du endte opp i det yrket du har i dag?
Det er egentlig veldig tilfeldig. Jeg jobbet med reiseliv i mange år, men som godt voksen fant jeg ut at jeg ville gjøre noe annet. Jeg tok hjelpepleierutdanning og i dag stortrives jeg. Jeg føler dette er et yrke hvor jeg får brukt alt jeg har lært i hele mitt liv. Jeg kan lage og servere mat, tulle, tøyse og være entertainer. Man må kunne lytte, og veldig mye av arbeidsdagen handler om å motivere.

Beskriv en god dag på jobben?
Da kommer jeg gjerne litt for tidlig, når det er rolig i garderoben. Oppe på avdelingen lukter det nykokt kaffe, og så kommer kollegene mine én etter én. Det som er så hyggelig er at vi alle har så godt humør her. Vi har et godt arbeidsmiljø hvor vi er flinke til å løfte hverandre opp. Ingen tar æren for noe alene, og ingen er redde for å dele kunnskap.

Hvis en av dine kolleger skulle beskrive deg som person, hva tror du de ville sagt?
De ville forhåpentligvis sagt at jeg er blid, at latteren sitter løst og at jeg lager litt ablegøyer. Jeg håper også de ville sagt at jeg er en god kollega som er på tilbudssiden. Det er godt å føle seg verdsatt. De ville kanskje også sagt at jeg er litt flåsete, men i positiv forstand håper jeg.

«Vi er flinke til å løfte hverandre opp. Ingen tar æren for noe alene, og ingen er redde for å dele kunnskap» 
Ellen Grinde, hjelpepleier ved Greverud sykehjem og omsorgsboliger

Hva liker du aller best å gjøre når du har fri?
Jeg er veldig glad i å reise i utlandet, men nå har jeg akkurat tatt lappen i en alder av godt over 50 år, og syns det er så utrolig moro å kjøre bil. Jeg er veldig glad i kommunen min, og er flink til å bruke turmulighetene her. Jeg kjører gjerne bil til et sted, og så går jeg videre derfra.

Hva er din favorittplass i kommunen?
Da må jeg svare Svartskog – der er det utallige nydelige steder og strender. Jeg er også glad i Gjersøskauen, og ved Kolbotntjernet begynner det å bli fint. Jeg liker generelt alle steder som har med vann å gjøre.

Hvis du fikk gjester fra utlandet og skulle vise frem noe i din kommune, hva ville du valgt?
Da ville jeg selvsagt vist frem Roald Amundsens hjem på Uranienborg – det hører med. Jeg tror også jeg ville vist dem Kolben kulturhus – det er en skatt. En middag i Gamle Tårnhuset måtte vi også hatt, for det har jo litt historisk sus over seg. Det ville blitt en kombinasjon av tur, kultur og mat – og så måtte jeg vel latt dem smake på Oppegård-akevitten.

«Jeg føler at dette er et yrke hvor jeg får brukt alt jeg har lært i hele mitt liv»
Ellen Grinde, hjelpepleier ved Greverud sykehjem og omsorgsboliger

 

Møt lærer i Nordre Follo

Hyggelig, men tydelig
Espen Sverreng (42) er én av nesten 750 lærere som sørger for at barn og unge i Nordre Follo får en god start på utdanningsløpet.

– Jeg tror elevene ville beskrevet meg som en rimelig hyggelig fyr som er tydelig når det trengs.

Lemon/Nordre Follo kommune

Navn: Espen Sverreng

Stilling: Lærer på Flåtestad skole

Tid i jobben: 12 år

Alder: 42

Bosted: Sofiemyr

Sivil status/familie: Gift og to barn

Se film med Espen Sverreng:

Hvorfor ble du lærer?
Plutselig var jeg ferdig med videregående og måtte finne på noe lurt. Jeg visste at jeg ønsket å jobbe med mennesker. At det ble lærerskolen var vel litt tilfeldig, men jeg har ikke angret på det siden.

Hva er det beste med jobben din?
Det er jo å møte mennesker – både elevene og gode kolleger. Å ha det gøy og spennende og se at mennesker utvikler seg. Det er også en stor trygghet i gode kolleger.

Hva er en god dag på jobb?
Det er en dag hvor jeg kommer ganske uthvilt og treffer kollegene mine, og hvor dagen starter med både er en del fjas og artige, faglige samtaler. Så er det å møte elevene. En perfekt dag er når man ser at elever lærer noe nytt, at noe de har strevd med går opp for dem. Det er det fineste.


«En perfekt dag er når man ser at noe de har strevd med går opp for dem. Det er det fineste».
Espen Sverreng, lærer ved Flåtestad skole

Hvilke kvaliteter bør man ha for å trives som lærer?
Jeg tenker det er en forutsetning at man er glad i folk. Man må selvsagt kunne fagene sine også, men man må først og fremst like mennesker. Nå er jeg lærer i ungdomsskolen, og det skjer veldig mye i perioden fra man er 12 til 16 år. Den prosessen er det gøy å få være med på.

Hvis vi ba elevene dine om å beskrive deg, hva tror du de ville trukket fram?
Jeg tror nok de ville beskrevet meg som en rimelig hyggelig fyr som bryr seg, men som også kan være tydelig når det trengs. Det passer meg fint. Jeg vil gjerne være en hyggelig, men tydelig lærer som elevene kan få et trygt forhold til.

Hender det at du møter eller snakker med elever du har hatt tidligere?
Det hender. Noen skygger litt unna, mens mange gjerne vil prate litt. Det er alltid spennende å høre hva de elevene som jeg hadde for tre, seks eller ti år siden holder på med i dag. Ikke minst er det hyggelig når man hører at det går bra, noe det heldigvis gjør med de fleste.

Hva liker du aller best å gjøre når du har fri?
Jeg liker å gå i skogen, eventuelt løpe en tur. Det får jeg til hver uke, enten alene eller sammen med andre. Man er jo mye sammen med andre mennesker både hjemme og på jobb, så det kan være deilig å være ute i naturen helt alene.

Har du noe favorittsted i kommunen?
Det er vanskelig å velge ett, men å gå over Grønliåsen er fint. Så må jeg nevne Eister ved Gjersøen, som et veldig hyggelig badested om sommeren.

Hvis du fikk gjester fra utlandet og skulle vise frem noe i din kommune, hva ville du valgt da?
Jeg ville kanskje tatt de med til det nye branntårnet på Grønliåsen, med flott utsikt inn til byen og utover fjorden. Og så ville vi kanskje spist på Gamle Tårnhuset på Kolbotn. Der er det både bra mat og bra service.

«Det skjer veldig mye i perioden fra man er 12 til 16 år. Den prosessen er det gøy å få være med på».
Espen Sverreng, lærer Nordre Follo kommune

 

Møt fritidsklubbleder i Nordre Follo

Små møter – stor betydning

I snart 27 år har Stein Nøsting truffet barn og unge på deres egen fritid. Han beskriver de små møtene som gylne øyeblikk i hverdagen. – Jeg håper ungdommene ville beskrevet meg som en kul fyr som er åpen for det meste.

Lemon/Nordre Follo kommune

Navn: Stein Nøsting
Stilling: Senterleder ved Kjeller´n fritidssenter
Tid i jobben: Snart 27 år
Alder: 56
Bosted: Langhus
Sivil status/familie: Gift og to barn

Se film med Stein Nøsting:

 

Hva er det beste med jobben din?
Det er at jeg treffer unge mennesker på deres egen fritid, og at de som kommer hit gjør det helt frivillig. Det er de små gullkornene og gylne stundene, og følelsen av at man kan være med på å gjøre en forskjell. Jeg tror nok det er mye lettere å jobbe med barn og unge når de er et sted av egen fri vilje, enn når de er tvunget til å være der.

Hva er det som gjør at du gleder deg til å gå på jobb?
For det første har jeg ekstremt mange gode kollegaer rundt meg. Jeg er stolt av Kjeller´n og det vi får til her. I tillegg setter jeg stor pris på alle de små møtene med ungdommene og barna, hvor man kan snakke om alt som har skjedd og hvordan de har det i hverdagen. Jeg får ta del i veldig mye positivt.

Hva er en god dag på jobb?
En god dag på jobb er en dag hvor jeg føler at det jeg hadde planlagt blir gjennomført, det være seg et større arrangement eller noe annet. Det kan også være helt tilfeldige ting, som at noen bare kommer innom for å prate og jeg opplever at de har det bra.

«Det beste med jobben min er at jeg treffer unge mennesker på deres fritid, og at de som kommer hit gjør det frivillig»
Stein Nøsting, leder ved Kjeller´n fritidssenter i Ski

Hvis vi ba ungdommene på fritidsklubben om å beskrive deg som person, hva tror du de ville sagt?
De ville nok si at jeg er en raus fyr som er åpen for det meste. I det legger jeg at vi stort sett klarer å få gjennomført det de ønsker. Ungdommene ville forresten kanskje ikke brukt ordet raus. «En kul fyr» er kanskje bedre.

Hva liker du aller best å gjøre når du har fri?
Det liker jeg best å befinne meg i Hellas eller på hytta, i den rekkefølgen. Jeg trives i Hellas fordi det er et folk som ikke har det så travelt, kombinert med god mat og et greit klima. Dessuten er det ikke altfor langt å reise. Hytta ligger ved sjøen utenfor Fredrikstad.

Hva er din favorittplass i kommunen?
Det må være Tømmeråsen, som er det høyeste punktet i Ski. Der er man 313 meter over havet, og på en godværsdag kan man se det meste av Østlandet.

Hvis du hadde gjester fra utlandet og skulle vise fram noe i din kommune, hva ville du valgt?
Hvis det var gjester fra mer urbane strøk, og være var fint, så ville jeg kanskje tatt dem med til nettopp Tømmeråsen. Det er ikke altfor langt å gå, så de er noe de fleste vil klare.


«Jeg er stolt av Kjeller´n og det vi får til her»
Stein Nøsting, leder ved Kjeller´n fritidssenter i Ski

 

Møt parkmedarbeideren i Nordre Follo

Omsorg for det grønne

Demoz Berhe Hagos (60) kommer opprinnelig fra Eritrea, og drømte alltid om å jobbe med planter eller dyr. – Det passer meg veldig mye bedre å være ute i naturen enn å sitte inne på et kontor.

Lemon/Nordre Follo kommune

Navn: Demoz Berhe Hagos
Alder: 60
Bosted: Oslo
Stilling: Parkmedarbeider
Tid i jobben: To år
Sivil status/familie: Enslig


Fortell kort om hvordan du endte opp i den jobben du har i dag?
Jeg kom til Norge i 1988, og er utdannet agronom i Rogaland. Jeg jobbet tidligere på en gård i Sogn & Fjordane. Jobben i Oppegård kommune fikk jeg etter først å ha fått en praksisplass gjennom Nav. På slutten av praksisperioden fikk jeg jobbtilbud. Jobben her består av mange forskjellige oppgaver. Jeg jobber med trær, heller, blomster, rydding, planting – egentlig alt mulig.

Hva er det beste med jobben din?
Helt siden jeg var barn har jeg hatt lyst til å jobbe med planter eller dyr. Det passer meg veldig mye bedre å være ute i naturen enn å sitte inne på et kontor, og her får jeg lov til det hver eneste dag.

Hvordan vil du beskrive en god dag på jobben?
Noe av det beste er når man er ferdig med en jobb, ser på resultatet og er fornøyd. Men jeg syns hver dag er spennende, fordi vi jobber sammen med mange ulike avdelinger i kommunen, og alle er avhengige av hverandre. Hver dag skjer det noe nytt, og jeg gleder meg alltid til å gå på jobb.

Hvis vi ba kollegene dine beskrive seg som person, hva tror du de ville sagt?
Haha, det er ikke så lett! Kanskje de ville sagt at jeg er litt masete, men på en positiv måte. Jeg vil alltid at vi skal bli ferdige og komme oss videre. De sier av og til at jeg må ta det med ro. Det er lettere for meg å beskrive kollegene mine. Hvis du spurte om det, så ville jeg si at de alltid er hjelpsomme og omsorgsfulle, oppmuntrende og sosiale. Jeg syns alle har noe positivt å bidra med, fra ledelsen til alle de ansatte.

«Kanskje de ville sagt at jeg er litt masete, men på en positiv måte. Jeg vil alltid at vi skal bli ferdige og komme oss videre»
Demoz Berhe Hagos, parkmedarbeider

Hva liker du aller best å gjøre når du har fri?
Å gå turer i naturen. Da jeg bodde i Sogn og Fjordane gikk meg mye i fjellet. Jeg liker også å lese bøker.

Hvis du fikk gjester og skulle vise frem noe i kommunen, hva ville du valgt da?
Det kommer jo helt an på hva slags interesser de har. Man kunne for eksempel brukt hele sommeren her hvis man liker gå tur i naturen – det er så mange forskjellige flotte områder. Vi har skog, vi har sykkelstier, vi har flotte fiskemuligheter hvis man liker det. Hva er det egentlig vi ikke har? Her er det alle muligheter.


«Noe av det beste er når man er ferdig med en jobb, ser på resultatet og er fornøyd»
Demoz Berhe Hagos, parkmedarbeider

Møt rektoren i Nordre Follo

Grunnmuren er trygghet og trivsel

Rektor Cathrine Sakariassen Sandsmark mener det aller viktigste skolen kan gjøre er å sørge for at elevene føler seg trygge og har det bra. Da er grunnlaget lagt for læring. – Det beste med jobben er følelsen av å kunne gjøre en forskjell.

Lemon/Nordre Follo kommune

Navn: Cathrine Sakariassen Sandsmark
Stilling: Rektor ved Ski ungdomsskole
Tid i jobben: Tre år
Alder: 48
Bosted: Drøbak
Sivil status/familie: Gift, to barn, hund og katt

Fortell kort om hvorfor du endte opp i den jobben du har i dag?
Årsaken til at jeg ble lærer, og etter hvert har tatt videreutdanning innen skoleledelse, er at jeg elsker å jobbe med ungdommer. Jeg tenker det er en veldig viktig jobb å kunne delta i de årene i livene deres – på godt og vondt.

Hva er det beste med jobben din?
Det beste med å jobbe i skolen er å føle at man kan være en viktig voksen og gjøre en forskjell, ved å skape et trygt miljø for elevene slik at de får med seg mest mulig læring. Like viktig er det å sørge for at de har det bra. Elever som ikke har det bra, lærer heller ikke.

Hva er en god dag på jobb?
En god dag er også en hektisk dag – jeg liker å ha mye å gjøre. Det er å komme tidlig, møte de fantastiske lærerne som vi har her på Ski ungdomsskole, ha noen møter med foresatte og elever, og å se at elevene våre trives og har det bra.

Hvis vi ba noen av elevene om å beskrive deg som person, hva tror du de ville trukket frem?
Jeg tenker først at jeg burde vært mye mer sammen med elevene mine. Den kontakten er kanskje det jeg savner mest i jobben som rektor. Det å være lærer å komme tettere på, gir veldig mye glede. Men jeg håper de synes at jeg er imøtekommende og blid, og at de opplever at jeg gjør så godt jeg kan for å legge til rette for dem.

Hva liker du å gjøre når du har fri?
Da vil jeg aller helst være sammen med familien min og vennene mine, og gjerne reise på en helgetur eller ferie. Jeg er veldig glad i ferie, for da har jeg ordentlig fri. Jeg jobber veldig mye ellers. Jeg liker å reise i utlandet, gjerne til storbyer. Jeg er veldig glad i Barcelona.


«Det beste er følelsen av å kunne gjøre en forskjell, ved å skape et trygt miljø for elevene slik at de får med seg mest mulig læring»
Cathrine Sakariassen Sandsmark, rektor ved Ski ungdomsskole

Møt arealplanleggeren i Nordre Follo

Vet alltid hva som skjer

Som arealplanlegger vet Tessa Barnett (36) alltid mer enn de fleste om hvordan nærmiljøet kan komme til å endre seg i framtida. – Det er spennende å få lov til å påvirke hvordan et lokalsamfunn skal utvikle seg.

Lemon/Nordre Follo kommune
Navn: Tessa Barnett
Stilling: Arealplanlegger i seksjon for samfunnsutvikling i Oppegård
Tid i jobben: Nesten tre år
Alder: 36
Bosted: Ekeberg i Oslo
Sivil status/familie: Samboer

Fortell kort om hvorfor du endte opp i den jobben du har i dag?
Jeg vokste opp i New Zealand, og har alltid vært interessert i verden, geografi og samfunn. Etter å ha studert geografi på bachelornivå og tatt en master i arealplanlegging fikk jeg jobb i en kommune på New Zealand. Jeg flyttet til Sverige etter å ha truffet kjæresten min der, og finanskrisen førte oss videre til Norge i 2010. I 2016 fikk jeg jobb i Oppegård kommune.

Hva er det beste med jobben din?
Foruten mine veldig gode kolleger, er det fine med selve jobben at man nesten alltid vet alt som skjer i kommunen. Det er spennende å bli involvert og få lov til å påvirke hvordan lokalsamfunn planlegges og utvikles. Nå blir det ekstra spennende å få være med på å gjøre den jobben i et større område som resultat av sammenslåingen.

Hvordan vil du beskrive en god dag på jobben?
Det er en dag hvor vi finner flere løsninger enn det er problemer, slik at man går hjem med en følelse av å ha bidratt på en god måte. Det er også en god dag når noen på avdelingen har med kake – med andre ord hver torsdag. Det hender at noen har med kake på andre dager også.


«En god dag på jobben er en dag hvor vi finner flere løsninger enn det er problemer. Det er også en god dag når noen har med kake».
Tessa Barnett, arealplanlegger i seksjon for samfunnsutvikling 


Dersom kollegene dine ble bedt om å beskrive deg som person, hva tror du de ville trukket frem?
Jeg tror de ville sagt at jeg er sosial, glad i å hjelpe andre, glad i kake og glad i møtemat når møtene går over flere timer. Jeg tror også de ville beskrevet meg som et pågående integreringsprosjekt. De første årene i Norge hadde jeg lite mulighet til å tjene penger og var lite vant til snø og mørke vintre. Jeg tror faktisk det tok meg nesten fem år å bygge opp garderoben til å være forberedt på all slags vær. Men jeg er blitt stadig flinkere til å bruke mulighetene som finnes. Nå står jeg både på skøyter og ski.

Hva liker du aller best å gjøre når du har fri?
Jeg liker veldig godt å bruke naturen, enten det er å gå turer, sykle eller gå på ski. Jeg liker også å stadig prøve noe nytt, enten det bare er å oppsøke en ny kafé eller gå en runde jeg ikke har gått før. Og så spiller jeg ukulele. Det begynte jeg med en kald høst som jeg måtte ha noe å finne på, og nå har jeg blitt veldig glad i det.

Hvis du fikk gjester fra utlandet og skulle vise frem noe i Nordre Follo, hva ville du valgt da?
Jeg ville gått kyststien fra Bekkensten til Roald Amundsens hjem Uranienborg til Svartskog kolonial. Kanskje ville jeg også tatt de med opp til branntårnet på Grønliåsen.

«Jeg tror kollegene mine ville beskrevet meg som et pågående integreringsprosjekt»
Tessa Barnett, arealplanlegger i seksjon for samfunnsutvikling 

 

Se kartet "Sammen skaper vi Nordre Follo"

I dette interaktive kartet kan du se ulike steder i Nordre Follo kommune. Her kan du legge til steder og bilder. Kanskje har du en favorittplass du ønsker å dele med andre? Kartet skal utvides i løpet av 2020. 

Se kartet: Sammen skaper vi Nordre Follo

 

Lemon/Nordre Follo kommune