Fett og søppel i avløp

Kort fortalt

  • Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk.
  • Fett vil stivne når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.
  • Søppel som spyles ned i do kan føre til tette rør.
  • Enkelte virksomheter må søke om å koble seg til en fettutskiller.

Matfett tetter avløpsrørene

Fett i avløpsrørene er et økende problem. Både private og kommunale avløpsrør kan bli tette hvis matfettet ikke blir håndtert på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og komme inn i kjelleren.

Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner. Fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.

Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do. Det er akkurat de samme rørene som frakter fettet videre fra både vasker og toaletter.

Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Et rottepar og ungene deres kan bli til cirka 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.


Matfett er fett for rotter. Video: Hammad Butt / Nordre Follo kommune

Slik kvitter du deg med fettet

Du kan kvitte deg med fettrester på mange forskjellige måter.

Fettrester etter steking

Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall. 

Fet mat som stekes i ovnen, for eksempel juleribbe og kalkun, fører til masse flytende fett. La stekebrettet eller formen stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne, og kan lett skrapes av og legges i matavfallet.

Flytende matrester 

Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for rotter. I tillegg kan restene inneholde mye fett som fester seg i rørene.

Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke.

Fett i kjeler etter koking av fet mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kjelen.

Fett etter baking

Baking hvor det kokes i smult, for eksempel til smultringer, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Dette kaster du også i matavfallet. 

Fettet kan også brukes til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt.

Hvis du heller det i en melkekartong og lar fettet stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på. 

Frityrolje/matolje

Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon.

Store mengder med matolje kan samles opp i en plastkanne og leveres til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon.

Ikke bare fett som skaper problemer

Tenk deg godt om før du skyller ned noe i avløpet. Vi ser jevnlig tips som kaffegrut som kroppsskrubb og kokosolje som hårkur. Dette er også stoffer som kan skade avløpsnettet. 

Ikke kast søppel i do

Søppel i kloakken kan føre til tette rør, oversvømmelse eller trøbbel for pumpene som skal lede kloakken til renseanleggene. Mange produkter løser seg ikke opp i vann før de kommer til renseanleggene.

Noen ting, for eksempel våtservietter, tar flere døgn før de løser seg opp. Mange ting løser seg ikke opp i det hele tatt. Trekker du ned ting som egentlig ikke skal i toalettet, kan det bidra til tette rør både i private og kommunale ledninger.

Det som skaper størst problemer for oss er

  • hår
  • matrester
  • våtservietter
  • matfett
  • q-tips

Du finner mer informasjon på dovett.no.

Fettutskiller

Fettutskillere skal skille ut vegetabilsk og animalsk fett fra avløpsvannet. Formålet er forhindre at fettet skaper problemer for vannrør, pumpestasjoner og renseanlegg.

I utgangspunktet skal alle virksomheter med avløpsvann som inneholder vegetabilsk og animalsk fett eller olje ha en fettutskiller.

Kravet gjelder ved tilknytning til offentlig avløpsanlegg, og gjelder både nye og eksisterende virksomheter.

Virksomheter som omfattes av kravet er:

  • Restauranter
  • Kafeer og konditorier
  • Bakerier
  • Gatekjøkken
  • Pizza- og hamburgerbarer
  • Catering
  • Ferdigmatprodusenter
  • Kantiner
  • Stormarkeder med ferskvaredisk
  • Selskapslokaler med kjøkken
  • Sykehjem, aldershjem, og andre institusjoner med kantine/kjøkken
  • Slakterier
  • Kjøttforedlingsbedrifter
  • Fiskeforedlingsbedrifter
  • Hermetikkindustri
  • Meierier
  • Friteringsindustri
  • Røkerier

Vi kan også stille krav til andre virksomheter som slipper ut avløpsvann med mer fettinnhold enn 50 mg/l om å installere fettutskiller.

Vi spyler avløpsrørene

Det er til sammen 436 kilometer med avløpsrør i Nordre Follo kommune. Vi spyler dem rutinemessig for å redusere tette rør og opprettholde kapasiteten slik at vi unngår driftsstans.

Når vi spyler rørene i et område, kan du oppleve støy og i verste fall tilbakeslag i rørene dine. Vi varsler deg på SMS i forkant på de strekningene der arbeidet skal foregå.

Ikke spyl ned matfett med varmt vann. Både avløpsrørene, pumpestasjonene og renseanleggene får store problemer når fettet stivner. På nettsiden fettvett.no får du gode råd om hvordan du kan bli kvitt fettet.

Kontaktinformasjon

Kontakt oss

Send e-post til postmottak@nordrefollo.kommune.no

Sentralbord
Telefon 02178