Avløp
Kort fortalt
- Her finner du tips om hvordan du skal håndtere matfett på riktig måte.
- Ikke spyl ned matfett med varmt vann. Både avløpsnettet, pumpestasjonene og renseanleggene får store problemer når fettet stivner. På nettsiden fettvett.no får du gode råd om hvordan du kan bli kvitt fettet.
- Vi har ansvar for å drifte, vedlikehold og fornye kommunens ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg.
- Her finner du også informasjon om hvem som må søke oss om tilkobling av fettutskiller.
Matfett tetter avløpsrørene
Fett i avløpsrørene er et økende problem. Både private og kommunale avløpsrør kan gå tett hvis matfettet ikke blir håndtert på riktig måte. I verste fall kan kloakk slå tilbake i rørene og komme inn i kjelleren.
Det hjelper ikke at du bruker varmt vann og såpe når du fjerner fett fra gryter og panner. Fettet vil stivne igjen når det kommer lenger ut i røret og blir kaldt.
Det hjelper heller ikke å helle ut fettet i do. Det er akkurat de samme rørene som frakter avløpet videre fra både vasker og toaletter.
Fett og andre matrester holder også liv i alle rottene. Et rottepar og ungene deres kan bli til cirka 1000 nye rotter på ett år. Rotter i avløpsnettet lever utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.
Slik kvitter du deg med fettet
Det finnes forskjellige måter å kvitte seg med fettrester, både i førjulstiden og ellers i året.
Fettrester etter steking
Tørk alltid fettrester i stekepannen bort med papir etter bruk. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall.
Fet mat som stekes i ovnen, for eksempel juleribbe og kalkun, resulterer i masse flytende fett. La stekebrettet eller formen stå til det blir kaldt. Da vil fettet stivne, og kan lett skrapes av og legges i matavfallet.
Flytende matrester
Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene. I tillegg kan restene inneholde mye fett som fester seg på rørveggene.
Det beste er å legge flytende matavfall i matavfallsposer sammen med mer tørt matavfall. Knyt godt igjen og bruk en ekstra pose om du er redd for at matavfallet skal lekke.
Fett i kjeler etter koking av fet mat, for eksempel pinnekjøtt, stivner når det blir avkjølt. Skrap ut fettet og kast det i matavfallet. Bruk tørkepapir for å få med siste rest av fett før du vasker kjelen.
Fett etter baking
Baking hvor det kokes i smult, for eksempel til smultringer, resulterer i en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt. Dette kaster du også i matavfallet.
Fettet kan også brukes til å lage meiseboller til fuglene. Hell oppi solsikkefrø, havregryn, mandler og hasselnøtter i fettet, og vips har du alle småfuglers favoritt.
Hvis du heller det i en melkekartong og lar fettet stivne, kan du skjære hull i sidene og henge ut hele kartongen. Stikk gjerne en pinne gjennom kartongen slik at fuglene har noe å sitte på.
Frityrolje/matolje
Frityrolje stivner hurtigere enn annet fett. Frityrolje kan enten legges i matavfallsposer, eller helles over i en melkekartong, kanne eller flaskeemballasje og leveres på miljøstasjon/gjenvinningsstasjon. Store mengder med matolje kan samles opp i en plastkanne og leveres til miljøstasjon/gjenvinningsstasjon.
Hvis du trenger mer info om fettvett, gå til nettsiden fettvett.no.
Ikke bare fett som skaper problemer
Tenk deg godt om før du skyller ned noe i avløpet. Vi ser jevnlig tips som kaffegrut som kroppsskrubb og kokosolje som hårkur. Dette er også stoffer som kan skade avløpsnettet.
Fettutskiller
Fettutskillere tilknyttes spillvannsledninger for å utskille vegetabilsk og animalsk fett. Formålet er å separere fett fra avløpsvann slik at fettet ikke skaper problemer på ledningsnett, pumpestasjoner og renseanlegg.
I utgangspunktet skal alle virksomheter med avløpsvann som inneholder fett eller olje av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse ha fettutskiller.
Kravet gjelder ved tilknytning til offentlig avløpsanlegg, og omfatter både nyetableringer og eksisterende virksomheter.
Virksomheter som omfattes av kravet er:
- Restauranter
- Kafeer og konditorier
- Bakerier
- Gatekjøkken
- Pizza- og hamburgerbarer
- Catering
- Ferdigmatprodusenter
- Kantiner
- Stormarkeder med ferskvaredisk
- Selskapslokaler med kjøkken
- Sykehjem, aldershjem, og andre institusjoner med kantine/kjøkken
- Slakterier
- Kjøttforedlingsbedrifter
- Fiskeforedlingsbedrifter
- Hermetikkindustri
- Meierier
- Friteringsindustri
- Røkerier
Kommunen kan også overfor andre virksomheter med påslipp av avløpsvann med fettinnhold mer enn 50 mg/l i enkeltvedtak stille krav om installering av fettutskiller.
Spyling
Det er til sammen 436 kilometer med avløpsledninger i Nordre Follo kommune. Vi spyler rutinemessig avløpsledningene for å redusere tilstopping og opprettholde kapasiteten slik at vi unngår driftsstans.
Når spyling blir utført i et område kan abonnentene oppleve ulyder og støy, og i verste fall tilbakeslag i rørene sine. Vi varsler abonnentene på SMS i forkant på de strekningene der arbeidet skal foregå.
Vi ønsker at du ikke spyler ned matfett med varmt vann. Både avløpsnettet, pumpestasjonene og renseanleggene får store problemer når fettet stivner. På nettsiden fettvett.no får du gode råd om hvordan du kan bli kvitt fettet.
Dovett
Søppel i kloakken kan føre til kloakkstopp, oversvømmelse eller trøbbel for pumpene som skal lede kloakken til renseanleggene. Mange produkter løser seg ikke opp i vann før de kommer til renseanleggene.
Noen ting, for eksempel våtservietter, tar flere døgn før de løser seg opp. Mange ting løser seg ikke opp i det hele tatt. Trekker du ned ting som egentlig ikke skal i toalettet, kan det bidra til tette rør både i private og kommunale ledninger.
Det som skaper størst problemer for oss er
- hår
- matrester
- våtservietter
- matfett
- q-tips
Mer informasjon finnes på dovett.no.
Kontaktinformasjon
Tlf 02178 (kl. 08-15)