Arealnøytralitet
Kort fortalt
- Arealnøytralitet betyr å gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd fremfor å bygge ut mer natur.
- Menneskelige inngrep i form av utbygging og skogbruk er de arealendringene som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet.
- Kommunen har en viktig rolle i å begrense og stanse den negative påvirkningen.
Hvorfor arealnøytralitet?
Arealendringer, forurensning, klimaendringer, fremmede arter og høsting er de viktigste årsakene til tap av naturmangfold.
Av disse er arealendringer den klart viktigste årsaken, både i Norge og globalt. Dette har både FNs naturpanel og norske Artsdatabanken slått fast.
Figur 1: Faktorene som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge. Kilde: Artsdatabankens rødliste 2021.
Utbygging og skogbruk påvirker mest
Menneskelig inngrep i form av utbygging og skogbruk er de arealendringene som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet.
Kommunene er myndighet i de fleste arealsaker. De har derfor en stor og viktig rolle i å begrense den negative påvirkningen dagens arealbruk kan ha på naturen.
Figur 2: Typer arealendringer som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge. Kilde: Artsdatabankens rødliste 2021.
Arealnøytralitet i Nordre Follo
Idéen og konseptet om arealnøytralitet kom fra naturorganisasjonen Sabima. Idéen går ut på at man skal ha null tap av natur i den fremtidige utviklingen av kommunen.
Nordre Follo kommune hadde som mål om å være arealnøytral helt fra starten av. I desember 2019 ble en felles kommuneplan vedtatt.
Den inkluderte et mål om arealnøytralitet i hele kommunen. Dette får vi til ved å:
- gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd, fremfor å bygge ned naturen.
- beholde skogholt, hundremeterskoger og parker i områder som er regulert til bebyggelse.
I planen ble også cirka 1400 dekar omdisponert fra utbygging til landbruk, natur og friluftsliv.
Jobber med ny arealdel i kommuneplanen
For å få et felles plankart for kommunen og en grundigere felles gjennomgang av arealreserver og behov for kommunen, ble det igangsatt en rullering av kommuneplanens arealdel.
I denne prosessen har arbeidet med arealnøytralitet blitt videreutviklet. Forslag til ny arealdel for kommuneplan var ute på høring til 12.12.2022.
Les NINAs rapport om restaurerbar natur i Nordre Follo.
Nordre Follo i pilotprosjekt
Nordre Follo har vedtatt arealnøytralitet i kommuneplanens arealdel, og krever erstatning i form av økologisk kompensasjon for inngrep i natur.
Fremgangsmåten her skal være overførbar til andre prosjekter selv om metodikken ikke er ferdig utviklet ennå.
For å kunne måle om man er arealnøytrale, trenger man et areal- eller naturregnskap. Dette regnskapet sier noe om hvilken type natur man har, hvilken verdi den har og hvilken tilstand den er i.
Ettersom arealnøytralitet er et helt nytt konsept som aldri har blitt tatt i bruk i Norge tidligere, er det mye å finne ut av, definere og ta stilling til når man skal sette teori ut i praksis.
Det mangler imidlertid en nasjonal metodikk for å gjøre dette på kommunenivå. Nordre Follo kommune er derfor med som pilot i to samarbeidende prosjekter som skal utvikle slik metodikk. Se for eksempel prosjektet EcoGaps som Nordre Follo kommune deltar i.
Målet er å kunne lage gode arealregnskap på kommunenivå, som også inkluderer naturregnskap på en faglig forsvarlig måte.
Mer om arbeidet med å oppnå arealnøytralitet
- Foredrag om arealnøytralitet og arealregnskap (vimeo.no)
- Her stanser de nedbyggingen av natur (dagsavisen.no)
- Byutvikling på naturens premisser skaper robuste byer (rapport fra Futurebuilt)
- Klimapodcast 62: Arealnøytralitet (Miljødirektoratet)
- Hvordan arbeider Nordre Follo med arealnøytralitet? (Framsikt)