Kommuneplanen

Kort fortalt

  • Kommuneplanen er en overordnet plan, som inneholder mål og retning for kommunens utvikling. 
  • Planen består av en samfunnsdel og en arealdel. Den skal ivareta kommunale, regionale og nasjonale mål og interesser.

Kommuneplan for Nordre Follo

Den vedtatte planen består av to deler, en samfunnsdel og en arealdel.

Arealdelen i kommuneplanen Nordre Follo (pdf)

Samfunnsdelen i kommuneplanen Nordre Follo (pdf)

Samfunnsdelen - det samfunnet vi ønsker oss i fremtiden

Samfunnsdelen beskriver mål for det samfunnet vi ønsker oss i fremtiden, og den organisasjonen kommunen skal være. Det er disse målene kommunen styrer etter, og som vi alle jobber sammen for å nå.  

Planen viser vei mot en kommune som skal være nær og nyskapende. Den peker ut fire satsingsområder:

  • Sammen for en ny kommune
  • Trygg oppvekst
  • Aktiv hele livet
  • Byvekst med grønne kvaliteter

Skal vi nå målene som er knyttet til disse områdene, må både kommunen, innbyggere, frivilligheten og næringslivet bidra.

Hvis vi skal oppnå målene, må vi bruke kommunens arealer på en god måte. Med ti arealstrategier beskriver vi noen overordnede prinsipper for arealbruk i kommunen. Prinsippene bygger på målene i planen.  

Arealdelen - bestemmelser for utbygging

I kommuneplanens arealdel beskriver vi nærmere hvordan vi gjennomfører dette i praksis, blant annet med klare føringer, plankart og juridiske bestemmelser for utbygging.

Arealplanen følger opp mål og føringer gitt i den regionale planen for samordnet areal og transport i Oslo og Akershus. Det betyr at vi bygger slik det er vanlig i en by, og fortetter rundt kollektivknutepunkt.

På den måten skaper vi byliv og gangavstand til daglige gjøremål, reduserer behovet for bilbruk og utnytter den økte kapasiteten på jernbanen.

Åpner for fortetting rundt kollektivknutepunktene

Størst blir utbyggingen nær Ski sentrum, sentralt på Langhus, på Kolbotn og Myrvoll – i tråd med planer som allerede er vedtatt og i ferd med å bli gjennomført.

I tillegg til allerede vedtatte planer, åpner kommuneplanen også for ytterligere fortetting rundt kollektivknutepunktene.   

Vi rullerer kommuneplanen

Kommunestyret bestemte i mars 2024 at både kommuneplanens samfunnsdel og arealdel skal rulleres. 

Et forslag til planprogram for de to delene har ligget ute til offentlig ettersyn. Frist for å komme med merknader var 1. september 2024.

Forslagene kan du lese i politisk møtekalender.

Et planprogram gir føringer for det videre arbeidet med delene i kommuneplanen.

Innspill til planprogrammet i planarbeidet

Det har kommet inn cirka 100 innspill som vi har gått gjennom, oppsummerer og kommenterer hvordan vi håndterer i planarbeidet.

I noen innspill måtte vi stryke over sensitive personopplysninger for hånd og deretter skanne dokumentet. Disse innspillene er derfor ikke tilgjengelige for skjermlesere.

Se hvilke arealinnspill som er med videre i kommuneplanrulleringen

Noen innspill er spesielt knyttet til konkrete områder i kommunen. Kommunestyret bestemte 26. mars hvilke arealer som skal med videre til konsekvensutredning og risiko- og sårbarhetsvurderingFor å gjøre det enkelt å finne ut hvor områdene er, kan du også lese disse innspillene i en kartløsning:

Se innspillene i kartet

Liste over innspill

Myndigheter

Organisasjoner og næringsaktører

Frivillige organisasjoner og velforeninger

Privatpersoner

Det videre planarbeidet

Det videre planarbeidet med de to delene av kommuneplanen har litt ulik fremdrift.

Samfunnsdelen

  • 4. desember 2024: Kommunestyret vedtok planprogram for samfunnsdelen. 
  • Juni 2025: Kommunestyret behandler forslag til kommuneplanens samfunnsdel og legger forslaget ut på offentlig ettersyn. 
  • Høsten 2025: Justering av samfunnsdelen etter offentlig ettersyn. 
  • Desember 2025: Kommunestyret vedtar kommuneplanens samfunnsdel.

Arealdelen 

  • 26. mars 2025: Kommunestyret vedtok planprogram for arealdelen i KST sak 18/25. De besluttet også å ta med 29 arealinnspill videre til konsekvensutredning (KU) og risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS). Hvilke innspill det er fremkommer i kommunestyrevedtaket.
  • Oktober 2025: Kommunestyret behandler forslag til kommuneplanens arealdel og legger forslaget ut på offentlig ettersyn.
  • Vinteren/våren 2026: Justering av arealdelen etter offentlig ettersyn.
  • Sommeren 2026: Kommunestyret vedtar kommuneplanens arealdel.

Medvirkning i planarbeidet

Når en av delene til planen legges ut på offentlig høring kan du gi innspill til planarbeidet. Da arrangerer vi også medvirkningsmøter. Vi vil publisere sted og tidspunkt nærmere.

Om kommuneplanen

I tråd med plan- og bygningsloven skal kommuneplanen ha et 12 års perspektiv, og kommunen skal vurdere behovet for å rullere planen i hver valgperiode.

Kommuneplanens arealdel med bestemmelser er juridisk bindende. Planen blir fulgt opp gjennom årlige handlingsprogram og økonomiplan/budsjett.

Planstrategi og planprogram

Før kommuneplanen lager kommunen en planstrategi der vi ser på utviklingstrekk, utfordringer og planbehov. Planprogram for kommuneplanen blir laget i tråd med planstrategien.

Planprogrammet skal inneholde målet med planarbeidet, frister og opplegg for medvirkning.

Kontaktinformasjon

Fagsjef for samfunnsplanlegging Cecilie Mæle

Telefon 99 47 84 82