Vil bli bedre sammen

Hvordan kan kommunen og Nav jobbe enda bedre sammen og bli strategiske partnere i årene fremover?
Kommunedirektør Øyvind Henriksen, NAV-sjef i Nordre Follo, Connie Hansen og direktør i NAV Øst-Viken Lise Westly

Foto: Nordre Follo kommune

Dette spørsmålet var grunnlaget for et seminar, der målet blant annet var å skape en bedre dialog mellom de to partene og skape mindre utenforskap hos innbyggere.

Skape sitt eget veikart

Med sine omtrent 5000 ansatte er Nordre Follo en av de største arbeidsgiverne i regionen. Da er det helt naturlig å ha et godt samarbeid med Nav.

Samtidig er kommunen ansvarlig for sine 65 000 innbyggere og deres ve og vel, og ønsker at så mange som mulig står i arbeid og føler seg som en del av samfunnet.

Kommunedirektør i Nordre Follo Øyvind Henriksen trakk frem hvordan innbyggere selv kan ta styringen i egne liv og skape sitt eget veikart.

Han la ikke skjul på at et stort statlig system som Nav innimellom kan oppleves som tungvint for mange. Men han delte også historier om mennesker som har tatt kontroll på egen skjebne og klart å skape noe. 

– Det er mange som forventer at stat og kommune skal fikse alt i livene deres, sa han. – Det går dessverre ikke lenger.

– Det siste sikkerhetsnettet

Regiondirektør i Nav Øst-Viken Lise Westly fortalte om Navs satsninger for 2025. De går i stor grad ut på å redusere utenforskap og frafall i arbeidslivet, i tillegg til å få flere inn i arbeid.

Også Nav er tydelige på at «hjelp til selvhjelp» bør være gjeldende. De har satt i gang flere selvbetjente løsninger for sine brukere. Med en organisasjon som forvalter omtrent en tredjedel av statsbudsjettet,  er det en etat som omfatter livet til veldig mange.

– Nav – og dette er kanskje en floskel – er der fra vugge til grav, forklarte hun. – Men vi er også det siste sikkerhetsnettet for mange.

Kan vi spå fremtiden?

Med et utenforskap som øker, blant annet hos unge, blir nettopp sikkerhetsnettet viktig. Og dette var temaet til Ole Christian Lien fra arbeids- og velferdsdirektoratet. Han presenterte fremtidsutsikter frem mot 2035 og hva dette har å si for Nordre Follo.

Med økt usikkerhet i verden og et prisnivå som har steget betraktelig de siste årene, blir det å ha økonomisk trygghet enda viktigere. Omtrent 17 prosent av Nordre Follos innbyggere mellom 20 og 66 år står helt utenfor arbeid og utdanning.

Selv om en del av dem står utenfor av helsemessige grunner, så er tallet  høyere enn man er komfortabel med. Da blir kommunen som potensiell arbeidsgiver enda viktigere.

Nettopp dette var temaet i presentasjonen fra Nav Indre Østfold.

Løse utfordringer i fellesskap

NAV-leder Rikke Haagensen og avdelingsleder for inkludering, Anne Mina Rambøl fortalte om erfaringen med deres samarbeid med Indre Østfold kommune og hvordan et strategisk samarbeid kan fungere i praksis.

Blant annet snakket hun om hvordan de samhandler med de ulike kommunale virksomhetene og dermed skaper gode synergieffekter for begge parter. Dette er spesielt viktig for de innbyggerne som trenger å komme seg ut i arbeidslivet.

Kommunaldirektør for helse og mestring Kjersti Vevstad er svært fornøyd med utfallet av seminaret og et kommende samarbeid med Nav Øst-Viken.

– Sammen kan vi løse de utfordringene vi nå står i, forklarer Vevstad. – Vi er veldig glad for at Nav Øst-Viken ønsker et samarbeid, og vi ser frem til å utarbeide en handlingsplan i tiden fremover.

På bildet: Kommunedirektør Øyvind Henriksen, Nav-sjef i Nordre Follo, Connie Hansen og direktør i Nav Øst-Viken Lise Westly

Nordre Follo innbygger er en app som er forbedret jan 2024

Har du lastet ned appen vår?

Få informasjon om hva som skjer i nærheten av deg og om temaer du er interessert i.

Sist endret: 15.04.2025