Skolestart
Kort fortalt
- Alle barn har rett og plikt til grunnskoleopplæring.
- Barna starter i grunnskolen det året de fyller seks år.
- Innmelding og informasjon om skolestart kommer i løpet av januar.
- Alle som jobber i skolen har taushetsplikt.
Innmelding
Barna starter i grunnskolen det kalenderåret de fyller seks år.
Barnets folkeregistrerte adresse bestemmer hvilken skole barnet tilhører. Skolen sender ut informasjon om skoleplass og påmelding til skolefritidsordningen.
Finn ut hvilken skole barnet tilhører her
Bekrefte skoleplass
Vi åpner for innmelding i 1. klasse i løpet av januar.
Foresatte til nye førsteklassinger vil få brev i løpet av januar/februar. Her får de beskjed om å logge seg inn i Foreldreportalen for å bekrefte skoleplass.
Når er første skoledag?
Se mer informasjon om dato for første skoledag og resten av skoleruta her
Overgang fra barnehage til skole
Nordre Follo kommune har et eget årshjul for overganger i opplæringsløpet. Dette skal gi trygghet for barn og foresatte i form av tydelige og forutsigbare overganger.
Forberedelse til skolestart
Barnehagene har skolestartgrupper og forbereder barna på skolestarten på ulike måter.
Det kan være lurt med noen forberedelser til skolestarten hjemme også:
- lese bøker sammen
- øve på ferdigheter som å kle av og på seg yttertøy
- ta på sko
- gå på do alene
- lære seg å vente på tur
Barn som går til skolen får god trafikkerfaring. I tillegg får de frisk luft og fysisk aktivitet, noe som gir en fin start på skoledagen. Lær barnet å gå den tryggeste veien til skolen.
Det kan være lurt å opprette gågrupper med andre i nærområdet og øve på skoleveien.
Skolefritidsordningen (SFO)
Alle barn på 1.–4. trinn har rett på SFO-plass ved sin skole. Foreldrene må søke om plass i Foreldreportalen.
Overgang fra barneskole til ungdomsskole
Eleven blir overført til den ungdomsskolen eleven sogner til hvis det ikke er søkt om plass på annen skole. I forbindelse med overføringen må foresatte samtykke til å overføre elevmappen til ny skole.
Foresatte blir innkalt til informasjonsmøte på ungdomsskolen i løpet av våren. Her får de informasjon om skolen, skolemiljøet, og overgangen fra barne- til ungdomsskolen. Skolen informerer også om samarbeid med hjemme og valg av fremmedspråk eller språklig fordyping og valgfag.
Elevene blir invitert på besøk til ungdomsskolen i juni. Her får de beskjed om hvilken klasse og base de kommer i. De får treffe kontaktlæreren sin og får informasjon om skolen og de ulike valgfagene.
Overgang til videregående skole
For å få til en god overgang mellom ungdomsskole og videregående skole er det viktig med god informasjon, dialog og samarbeid mellom skoler, elever og foresatte. Kommunen skal samarbeide med fylkeskommunen om overgangen.
Rettigheter og plikter
Alle barn og unge har rett og plikt til grunnskoleopplæring. Dette gjelder fra kalenderåret de fyller seks år til de har fullført det tiende skoleåret.
De har rett til å få opplæringen gjennom den offentlige grunnskolen, men plikten kan ivaretas gjennom opplæring ved en offentlig godkjent privatskole, eller foreldrene kan stå for opplæringen selv.
Offentlig grunnskoleopplæring er gratis. Det betyr at kommunen ikke kan kreve betaling for undervisningsmateriell eller aktiviteter som foregår i skoletiden og i skolens regi. Foreldrene må dekke mat, drikke, nødvendige klær og annet utstyr som ikke er undervisningsmateriell.
Kommunen har en felles forskrift om skoleregler som danner grunnlaget for vurdering i orden og oppførsel.
Skoleåret - ferie, fridager og permisjon
I løpet av skoleåret har elevene 190 skoledager.
Fritak fra aktiviteter i opplæringen
Skolen skal vise respekt for elevenes og foreldrenes livssyn og sikre retten til likeverdig opplæring. Elever kan søke om fritak fra deler av opplæringen
Skoleskyss
Elever som bor mer enn to kilometer fra skolen har krav på gratis skoleskyss i første klasse.
Elever som er varig eller midlertidig funksjonshemmet, og som har legeerklæring på behov for transport til skolen, har også krav på gratis skoleskyss.
Et barn med delt bosted kan ha rett til gratis skyss fra den ene eller begge foreldrenes bosted. Eleven kan ha rett til gratis skoleskyss hvis skoleveien er farlig.
Ulykkesforsikring
Barn i offentlig skoler er ulykkesforsikret. Barnas eiendeler er ikke forsikret av kommunen. Foreldrene må selv sikre disse gjennom egne forsikringer.
Trygt og godt skolemiljø
Opplæringsloven kapittel 12 skal sikre at elevene har et godt fysisk og psykososialt miljø som, fremmer helse, inkludering trivsel og læring.
Samarbeid mellom skole og hjem
Et godt samarbeid mellom hjem og skole bygger på god dialog mellom ansatte og foreldre om elevens læring og utvikling. Det er viktig at hjemmet og skolen avklarer hvilke forventninger de har til hverandre, så eleven får best mulig opplæring.
IST Home
Skolen bruker appen IST Home for å kontakte, informere og kommunisere med foresatte.
Du kan laste ned appen IST Home fra App Store eller Google Play.
Kontaktinformasjon
Ta kontakt med skolen du skal begynne på for mer informasjon om skolestart.
Oversikt over skolene i Nordre Follo kommune